Pagrindinis diskusijų puslapis » PLASTIKINIAI MODELIAI » Kiti plastikiniai modeliai...

 


Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą
Autorius Žinutė
StandartinėParašytas: 03 Kov 2014 21:37
  

Vartotojo avataras
Vyr. diskusijų administratorius

Užsiregistravo: 11 Rgp 2011 14:21
Pranešimai: 12965
auktis rašė:
Pertraukai nuo įprastų lėktuvų modelių paėmiau klijuoti keletą neįprastų nelėktuvų modelių :)

Vienas iš jų - japoniška tikro kamikadzės valdoma torpeda 回天 (Kaiten), kurią turbūt galima laikyti ir ypač mažu povandeniniu laivu. Pavadinimą išvertus pažodžiui gautume kažką panašaus į "sugrįžimas į dangų", kas pilnai atspindi torpedą valdančio japono likimą :)
2PK pabaigoje koviniuose veiksmuose panaudota apie 100 tokių torpedų, paskandinta keletas amerikiečių laivų - tikslus skaičius nežinomas, nes skirtingų kariaujančių pusių vertinimai labai skirtingi.
Daugiau istorinės informacijos galima paskaityti čia:
http://en.wikipedia.org/wiki/Kaiten
arba labai sutrumpintą ir gana netiksliai išverstą lietuvišką versiją čia:
http://lt.wikipedia.org/wiki/Kaiten

Modelis.

Paveikslėlis


Pas mane pakliuvo kažkoks specialus limituotas modelio leidimas su spalvotu kažkokio filmo mini plakatu viduje. Kadangi 99 proc. informacijos yra pateikta suprantamais ženklais, tokiais kaip 菊水隊金剛千早多々良, iš spalvotų paveiksliukų indukcijos dedukcijos metodu priėjau prie išvados, kad tai filmas apie meilę, pasiaukojimą ir narsius torpedinius kamikadzes :D
Dėžutėje yra komplektas detalių ir dekolės vienam Kaiten'ui suklijuoti. (Įprastai prieinamame leidime yra du Kaiten vienoje dėžutėje).

Paveikslėlis


Kaip matyti iš detalių kiekio, klijavimas tiesiog negalėjo užtrukti ilgai :D ir po geros valandos - dviejų darbo modelis atrodo štai taip:

Paveikslėlis


Keletas kadrų iš arčiau (bevartydamas nulaužiau periskopą, tai jis bus padarytas iš metalo jau po visų dažymų):

Paveikslėlis
Paveikslėlis


Kadangi komplekte yra gana neblogas bėginis vežimėlis, nutariau, kad reiks kažko panašaus į bėgius, ir, jei pasiseks, gausis kažkas panašaus į mini dioramą, kur bus net gi koks vienas japonų mechanikas (persirengęs vokietis iš airfix'o neaiškaus mąstelio "Luftwaffe personel" figūrėlių rinkinio - vidutinis šio rinkinio figūrėlių "ūgis", jei tai būtų 1/72 mąstelis, yra apie 1,50-1,55 m., kas vokiečiui truputį mažkoka, vienok japonui - pats tas ;) )

Pirmieji "bėgių" bandymai:

Paveikslėlis


Neilgai laukęs, modelį ir nudažiau, kartu su kitais panašiais aparatais (apie juos kitoje temoje). Dažyta juoda spalva su trupučiu įmaišytos pilkos, kad nebūtų taip labai juoda.

Paveikslėlis


          Į viršų  
 
StandartinėParašytas: 03 Kov 2014 21:37
  

Vartotojo avataras
Vyr. diskusijų administratorius

Užsiregistravo: 11 Rgp 2011 14:21
Pranešimai: 12965
Raivo rašė:
Labai įdomus istoriniu požiūrius aparatas. Regis, pradiniuose projektuose buvo numatyta piloto katapulta, teoriškai turėjusi išsviesti jį iš torpedos, likus ne per didžiausiam atstumui nuo taikinio. Bet vėliau šito buvo atsisakyta.

Ar kokie nors žymėjimai duoti prie šio modelio?


          Į viršų  
 
StandartinėParašytas: 03 Kov 2014 21:37
  

Vartotojo avataras
Vyr. diskusijų administratorius

Užsiregistravo: 11 Rgp 2011 14:21
Pranešimai: 12965
Eddie rašė:
Įdomus projektelis :) man ir rankas niežti, ką nors kito išmėgint, ne tik lėktuvėlius :) gal sakau kokį tanką...

oops :oops: grįžtam prie "torpedų". Man iškilo klausimas, rašai, kad dažei juoda spalva, bet nuotraukose, kažkoks labiau žalsvas atspalvis, ar čia jau mano akys meluoja, o gal monitorius grybauja :roll:

laukiam kitų projektų nuotraukų :!:


          Į viršų  
 
StandartinėParašytas: 03 Kov 2014 21:37
  

Vartotojo avataras
Vyr. diskusijų administratorius

Užsiregistravo: 11 Rgp 2011 14:21
Pranešimai: 12965
Berkut rašė:
Eddie rašė:
Man iškilo klausimas, rašai, kad dažei juoda spalva, bet nuotraukose, kažkoks labiau žalsvas atspalvis, ar čia jau mano akys meluoja, o gal monitorius grybauja :roll:

Na man irgi atrodo, kad nudažyta tamsiai žalia spalva, abiem iškarto su akim blogai pasidaryti vargu ar galėtų, reiškiasi, arba tikrai žalia, arba spalvos iškraipytos. :D
Cituoti:
man ir rankas niežti, ką nors kito išmėgint, ne tik lėktuvėlius Smile gal sakau kokį tanką...

Seniai siūliau, jau laikas manau. :lol:


          Į viršų  
 
StandartinėParašytas: 03 Kov 2014 21:38
  

Vartotojo avataras
Vyr. diskusijų administratorius

Užsiregistravo: 11 Rgp 2011 14:21
Pranešimai: 12965
Gintas rašė:
dėl spalvų: manau instrukcijoj turėtų būti nurodyti spalvų kodai :)


          Į viršų  
 
StandartinėParašytas: 03 Kov 2014 21:38
  

Vartotojo avataras
Vyr. diskusijų administratorius

Užsiregistravo: 11 Rgp 2011 14:21
Pranešimai: 12965
auktis rašė:
Dėl spalvos tai instrukcija duoda dažymą grynai juodą, aš čia dažiau tikrai juoda su keliais lašais pilkos pašviesinimui (Humbrol 33 + 67), problema yra nuotraukoje, t.y. tame, kad fotografavau labai paskubom, kėliau nuotraukas irgi panašiai :oops: - taip kad nei su ryškumu, nei su spalvų balansu nepataikiau. Geresnės nuotraukos bus kai darbas pajudės pirmyn ;) (nors tiek čia to darbo ir beliko - užklijuoti dvi dekoles, įklijuoti periskopą ir sraigtus, viską nulakuoti, jei ne padėkliukas su vežimėliu ir mechaniku...)

Kas dėl žymėjimų - šalia detalių nuotraukoje matyti nedidelis dekolių lapelis, toks nedidelis, kad beveik nesimato :) Žymėjimai yra faktiškai keturiems variantams - koviniam (visas juodas, baltas simbolis ant atsikišusios dalies, du mokomieji (juodas, viršutinė dalis balta ir du variantai skaičių-simbolių kombinacijų) ir bandomasis (visas juodas, viena balta juosta iš viršaus). Mano modelis bus visas juodas kovinis.


          Į viršų  
 
StandartinėParašytas: 03 Kov 2014 21:38
  

Vartotojo avataras
Vyr. diskusijų administratorius

Užsiregistravo: 11 Rgp 2011 14:21
Pranešimai: 12965
auktis rašė:
Modelis labai seniai pabaigtas, o aš kaip neprisiruošiau nufotografuot ir nuotraukų įkelt, taip ir neprisiruošiau. Iš pradžių tiesiog nebuvo kada, paskui sakiau palauksiu geros šviesios dienos, kad prie natūralios šviesos fotografuot lauke, paskui taip ir pasimiršo. Taip netikėtai ir vasara, ir ruduo praėjo :o

Taigi apie viską iš eilės, kiek prisimenu ;)
Bėgiai. Nusipirkau pigiausią bėgį (PIKO ?) minipasaulyje už kelis litus, atsipjoviau reikiamą ilgį ir užsiėmiau patepliojimais-padažymais. Pabėgius - medžio spalva berods Model master, toliau visokie nuplovimai murzina juoda kad išryškinti faktūrą ir t.t. kelis kartus kol rezultatas visai patiko. Pačio bėgio natūrali metalo spalva nepatiko, kažkokia pasirodė netikra - taigi perdažiau. Paskui dar galutinį rezultatą aplink varžtus ir ant pačio bėgio atseit "rūdim" (t.y. rudu pigmentu) paspalvinau bei viską lengvai "apdulkinau" dar kitokiu pigmentu.

Bėgiai - beveik gatavas elementas ir originalus nedažytas likutis:

Paveikslėlis


Padukui paėmiau kažkada iš japonų atsisiųstą padėkliuką (šiaip skirtą didelėms figūrėlėms). Kadangi visas jis buvo labai gražiai nulakuotas, o ant viršutinės plokštumos buvau numatęs barstyti "žvyrą", nušlifavau grubia dilde praktiškai iki medžio. Ir priklijavau bėgius.

Paveikslėlis


Toliau sekė žvyro klijavimas. Paviršius nuteptas atskiestu vandeniu "Lipalu" (kad nedžiūtų taip greitai ir lengviau pasiskirstytų), ant šlapio paviršiaus barsčiau traukinukams skirtą "skaldą", kuri man pasirodė iš visų turimų tinkamiausia/panašiausia. Išdžiūvus klijams - apverčiau paduką, lengvai į kraštelį pastuksenau - nubyra neprisiklijavę akmenukai. Tuomet vėl atskiestu "Lipalu" patepliojau tose vietose kur jų nubyrėjo ir vėl barsčiau. Tą procesą kartoju kol viskas gerai, paviršius padengtas maždaug tolygiai, apačios beveik nepersimato (jei truputį persimatys - nieko tokio, taip spalvų ir šešėlių daugiau ir atrodo viskas gyviau). Tuomet atsitiktine tvarka kur ne kur po lašelį "Lipalo" - ant kurio pincetu prilipdžiau atseit "žoles" vėl iš traukinukams skirto asortimento. Keli skirtingi variantai "augalų" atrodo geriau, bet reikia nepersistengti - ant skaldos gi auga tik viena kita žolelė. Taip pat klijuojant patarčiau karts nuo karto atsitraukti ir pasižiūrėti iš toliau - labai lengva padauginti bei netyčia suformuoti "lysves" (kai turi būti tik kažkas be tvarkos išdygę ! ).

Modelis tuo tarpu buvo baigtas dažyti pažaidžiant su juoda-pilka spalvomis kad pasidarytų ne vientisa tolygi spalva. suklijuotos tos kelios dekolės, sutvarkyti/apžlifuoti bei nudažyti sraigtai ("auksiniu" markeriu :) ), viskas surinkta, nufuturinta ir pabaigta. Padarytas periskopas. Toliau tam tikrose vietose, kur, mano supratimu, galėjo atsirasti lengvos rūdys, jas patepliojau pigmentais (svarbu - nepadauginti, nes šis "laivas" metų metais vandeny neplaukiodavo :lol: ). taip pat neutralesniais pilkais pigmentais ir didesnius plotus pamozojau auktyn-žemyn, kad gautųsi dar papildomas atspalvių/šešėlių žaismas.

Vežimėlis nudažytas pilka spalva, "nuplautas", "apdulkintas" kelių atspalvių pigmentais. Dar, tiesa šiek tiek reikėjo jį perdaryti kad atsistotų tinkamai ant jau padarytų bėgių (tarpvėžį berods kažkur 1,2-1,5 mm paplatint). Viskas sujungta: torpeda dviem strypeliais sutvirtinant priklijuota prie vežimėlio, vežimėlis pakankamai grubiu plieniniu stypeliu prismeigtas ir priklijuotas prie pagrindo (nenorėjau taip grubiai, bet užtai tvirtai gavos, ir akį per daug nekrenta).

Mechanikas. Vokiečio iš airfixo "Luftwaffe personel" su įrankių dėže aprangos stilius labai panašus į japonų jūrininka/mechaniką. Kiek leido liejimo kokybė ir medžiaga - aptvarkytas (vietom liejimas labai išplaukiantis, taip kad interpretacijom vietos daug). Apranga turi būti balta (turbūt su kokiu tai atspalviu, gal drobė natūrali ar pan.). Taigi nudažyta baltai, paskui per kelis kartus "nuplauta" murzinu vandeniu (H2O + pigmentai), taip, kad daugiau spalvos liktų gilesnėse klostėse. Kai bendras rezultatas gavosi patenkinamas, panašiai pakartota su veidu ir rankomis, tik ši kart žaidžiant su skirtingais dažo atspalviais (šviesesnis aukščiau), nudažytas diržas, batai ir pan. Įtvirtintas šalia modelio ant pagrindo (atseit tįsia kažkur įrankių dėžę palei bėgius, gal ką remontuot eina... :lol: )

Už užrašą ant padėkliuko dėkui kolegai PzKpfw72.


Paveikslėlis

Paveikslėlis

Paveikslėlis

Paveikslėlis

Paveikslėlis

Paveikslėlis

Paveikslėlis

Paveikslėlis

Paveikslėlis

Paveikslėlis

Paveikslėlis

Paveikslėlis


          Į viršų  
 
StandartinėParašytas: 03 Kov 2014 21:38
  

Vartotojo avataras
Vyr. diskusijų administratorius

Užsiregistravo: 11 Rgp 2011 14:21
Pranešimai: 12965
sauron rašė:
Ar torpeda neturėtų prie vežimėlio būti tvirtinama kokiais tai diržais? Ir kitas klausimas kaip tą vežimą kas nors galėtų traukti ar stumti? O darbelis tai labai įdomus :!:


          Į viršų  
 
StandartinėParašytas: 03 Kov 2014 21:38
  

Vartotojo avataras
Vyr. diskusijų administratorius

Užsiregistravo: 11 Rgp 2011 14:21
Pranešimai: 12965
auktis rašė:
Jei atvirai - neįsivaizduoju, kaip ji prie vežimėlio tvirtinama. esu matės foto, kapi Kaitenai prie povandeninių laivų pritvirtinti - tai apjuosti grandinėm, kad nesiliestų metalas prie metalo - tarpe kažkokios detalės (guminės?). O dėl vežimėlio stumdymo - spėčiau kad gal patys japonų eiliniai rankutėm, gal teoriškai toks vežimėlis reikalingas tam, kad iš sandėlio arčiau laivo/vandens pristumti, kur jau turėtų vėl kranas būti...


          Į viršų  
 
StandartinėParašytas: 03 Kov 2014 21:39
  

Vartotojo avataras
Vyr. diskusijų administratorius

Užsiregistravo: 11 Rgp 2011 14:21
Pranešimai: 12965
sauron rašė:
Ant vežimo "gultų" matosi yra "pipsiukai" jie ar tik nebus ausų diržams imitacijos, nes jei koks eilinis stumdamas užliptų ant banano gali ne laiku iššaut naujametinis fejerverkas :roll: :wink:


          Į viršų  
 
 
Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą



Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 1 svečias


Rodyti paskutinius pranešimus:  Rūšiuoti pagal  
Pereiti į:  

Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume
Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite prikabinti failų šiame forume


cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Vertė Vilius Šumskas © 2003, 2005, 2007