| Rodyti ankstesnę temą :: Rodyti sekančią temą |
| Autorius |
Pranešimas |
Donatas
Prisijungė: 2005 01 31 Pranešimai: 381 Miestas: Panevezys
|
Parašytas: Pen. 12 16, 2005 12:59 pm Rašyti temą: Technikos virtuozo "Lituanika" |
|
|
Pabandysiu parodyti, kaip man išeina konstruoti "Lituaniką":
Variklio priekinę dalį ir žiedą nutariau geriau ištekinti iš medžio ir nudažyti:
Iš kitos pusės:
Mano įprastinė procedūra - propelerio ašis (iš vinies) įpresuojama į guoliuką (išorinis diametras 10mm, vidinis 3mm). Ašiai prakišti ir guoliui įtvirtinti paruošiamos rėmo detalės. Cilindrai išėjo blogai - paklijavau per storu kartonu ir dabar nei vaizdas geras, nei nebetelpa į žiedą (surinkus variklį). Manau, čia užtenka ir 0,75mm paklijavimo. Be to,aš neturėjau tinkamo diametro kirstukų, ir matosi, kad iškirpta nelygiai.
Liemens detales paklijavau vatmanu ir dėl tvirtumo ir kad būtų išsikišę kraštai sujungimui. Pačias detalių briaunas prieš tai paformavau, kad sujungimas būtų užapvalintas, neaštrus. Tai pasiteisino - šonai su stogu ir dugnu susiklijavo nesunkiai ir palyginti tiesiai. Bet paaiškėjo, kad liemens plotis gerokai didesnis už španhautų.Vidurio nebekeisiu, tik prisiaurinsiu priekinę dalį, kad tiktų prie kabinos karkaso. Taigi dėmesio - prieš klijuodami liemenį, patikrinkite, ar jis neišeina per platus.
Čia variklio guolis su ašimi jau įpresuotas į jam skirtą vietą. Tam padariau specialią detalę - žiedą iš jūros plūdės medžiagos.
Kadangi variklio ašis 3mm diametro, tai nesunku ją pergręžti 1mm grąžteliu ir pervėrus plienine 1mm viela turėsim tvirtą propelerio menčių pagrindą.
Kabinos karkaso detalės vietomis labai plonos ir popierius, manau, tam per silpnas. Aš jau įpratau karkaso detales, ypač susineriančias, daryti iš aviacinės klijuotės - 1mm storio beržo fanerytės. Įsisavinus šitą technologiją bet kokie rėmai bus tiksliai tokie, kokių tau reikia, ir neišsiklaipys.
Kad tiksliau sutaptų sujungimai, gretimas liemens segmentų detales nestipriai suklijuoju "nugaromis", kaip jos ir bus modelyje, apšveičiu kartu ir po to atskiriu. Čia matosi suklijuotos dvi detalės:
Kabinos vidaus spalvos nekeisiu,bet bako šonas man gerai atrodo nudažytas metalo spalva. Nežinau, ar jis buvo nudažytas baigus lektuvo pertvarkymą, bet tikrai yra nuotraukų, kur remonto metu jis nedažyto metalo spalvos.
Kaip jau sakiau, karkaso detalės iš aviacinės klijuotės. Maža "stora"detalė - liemens galui, nes kilį ir posūkio vairą aš darysiu atskirai nuo liemens, nes taip esu įpratęs.
Sparnų nerviūrų gamyba paketiniu būdu pažįstama kiekvienam aviamodeliuotojui. Tada nerviūros išeina vienodos, o ir darbo mažiau.
Atsukus varžtus: Anot Prano, mediniai balvonai, bet platesnės rėmų detalės ne taip greitai "išsišauna" pro popierių.
Kilis ir posūkio vairas bus užpildyti plūdės medžiaga:
Iki šitų detalių panaudojimo dar toloka...
Dar viena mano įprastinė procedūra, be kurios neapsieina beveik visi modeliai - ratų tekinimas iš kietos gumos ir guolių įpresavimas ir įklijavimas. Kai galėsiu, tai parodysiu atskirai, o kol kas mane labai varžo tai, kad dar neturiu skaitmeninio fotoaparato.Ratus su gaubtais kad suktųsi jau esu daręs - "modelio ir erdvės" Lysanderis. Tada išėjo neblogai.Čia jau suformuoti ratų gaubtų užpildai iš plūdės. Vėliau juose išpjausiu nišas ratams ir apklijuosiu šoninėmis detalėmis.
Dar kartą sakau - liemens plotis kelia įtarimų.
Svarbi sparnų technologijos vieta - sujungimas. Tam nerviūrų pakete išgręžiu kiaurymes sujungimo vielai.(Gerai tinka dviračio stipinai, jų diametras 2mm). Toks sujungimas leidžia atitaikyti reikiamą sparnų "V" formą ir sparnai nenukniumba žemyn.
Iki kito reportažo! Sėkmės. |
|
| Atgal į viršų |
|
 |
Pranas Sungaila

Prisijungė: 2005 02 18 Pranešimai: 2270 Miestas: Gargždai
|
Parašytas: Pen. 12 16, 2005 1:23 pm Rašyti temą: Technikos virtuozo "Lituanika" |
|
|
| Visiems DĖMESIO "Lituanica" lapas su karkaso ir pastorintomis detalėmis turėjo būti išspausdintas ant plono popieriaus. Bet , ar dėl to, kad aš per mažai tai akcentavau "Dorianui", ar dėl to, kad jis mano akcentavimą "praleido pro ausis", jos išspausdintos ant kartono. Taigi, dabar visas detales, kurias reikėjo pastorinti 0,5 mm kartonu, klijuokite nestorintas. Ypač tai liečia cilindrus. Tos detalės, kurias reikėjo storinti 1 mm kartonu, gali būti ir storesnės. Sėkmės klijuojantiems Tai tiek |
|
| Atgal į viršų |
|
 |
Dovaldas

Prisijungė: 2005 11 28 Pranešimai: 667 Miestas: Gargždai
|
Parašytas: Pen. 12 16, 2005 6:24 pm Rašyti temą: |
|
|
Saunuolis Jus Donatai. Matosi, kad su medziu neblogai dirbate. Saunu. Beje numanau, kad ir su avijacija esate kazkaip susijes . Na zodziu sauniai cia viskas atrodo pas Jusu. Taip ir toliau. |
|
| Atgal į viršų |
|
 |
Donatas
|
Parašytas: Kv. 12 22, 2005 11:29 pm Rašyti temą: |
|
|
-Ačiū, Dovaldai, už gerus žodžius. Su aviacija esu susijęs tiek, kad esu praskraidęs sklandytuvais apie 200 valandų. O norėtųsi daugiau...
Dabar pabandysiu pratęsti savo reportažą:
Prisiminiau, kad ir pats turiu literatūros apie "Lituaniką". Dvi mažesnės knygos daugiau biografinio pobūdžio, lėktuvo nuotraukų ten mažiau ir gana neryškios. Mums įdomiausia būtų didesnė - Edmundo Jasiūno knyga, išleista 1993m. Tai Amerikoje anksčiau išleistos knygos antrasis leidimas. Čia didesnis dėmesys techninėms detalėms, o lėktuvo nuotraukų daugiau ir geresnės. Labai svarbu, kad nuosekliai matyti, kaip keitėsi lėktuvo išvaizda, jį perdirbant. Pagal tas nuotraukas truputį pakeičiau liemens priekinę dalį.
Iš pradžių abejojau, ar galima padaryti ventiliacijos angas, kaip siūlo Pranas. Bet pabandžiau ir palyginti neblogai popierius išsiformavo. O perdažius aliuminio spalvos dažais atrodo neblogai. Tas vietas, kur popierius bus lenkiamas, perbraukite nerašančiu tušinuku pagal liniuotę, kad lenkimo linija būtų įspausta, kol dar detalė nesulenkta. Suklijavus segmentą, kiaurymių vietas įpjaukite "britvute", o po to į tas vietas įsprauskite skalpelio galą ir formuokite iškilimą. Panašių grotelių pasitaiko dažnokai, tad verta šitą techniką įsisavinti. Ačiū Pranui.
Mano maži atradimai - 1 numeriu parodyta, kad dalis, pas mus pažymėta 52 numeriu, ne oranžinė, o metalo spalvos, ir joje yra ne langeliai, o aptakūs išsikišimai. 2 numeriu pažymėjau, kur grotelės lenktos į vidų.
Keliose nuotraukose matyti, kad nors pradžioje 31 num. detalės ir buvo (įdomu, kad kairė atsukta atgal, o dešinė į priekį), bet vėliau jų nebėra iš viso. Grotelių forma ir išdėstymas pradžioje darbų ir pabaigoje irgi skiriasi, tai tikriausiai keičiant variklį buvo pakeistos ir tos skardos.
Tas vietas, kur matyti kiaurymės ar tamsios detalės, pavaizdavau juodu rašikliu.
Kažkoks išsikišimas yra viršutinėje kapoto dalyje, gal tai tepalo įpylimo dangtis ar kas panašaus.
Variklis, kaip jam ir priklauso, išėjo pati sudėtingiausia modelio vieta.
Lenktus išmetimo vamzdžius, einančius nuo cilindrų šonų į žiedą priekyje, padariau iš aliuminio laido. Tiesa, reikėjo ne tik išlenkti, bet ir reikiamais kampais nušlifuoti galus, kad pritaptų. Nieko tame ypatingo nėra - aš paprasčiausiai į elektrinį siaurapjūklį įveržiu reikiamą dildytę, kad lakstytų aukštyn-žemyn, o tada belieka reikiamu kampu priglausti prie jos vielos galą... Bendrą pagrindinį išmetimo vamzdį padariau iš varinio 3mm skersmens vamzdelio. Nudažysiu kai surinksiu viską į vietą.
jei kyla klausimas, iš kur gaunu reikiamos vielos ar vamzdelio, tai atsakysiu, kad iš savo garažo. Pavyzdžiui, šioje dėžėje - vielgaliai, bet tik smulkesni, didesni gabalai padėti atskirai. Tai va tokių dėžių su panašiu chlamu pas mane daug - su varžteliais, skardelėmis, laidais, guma, putplasčiu, kartonu ir panašiai. Visa tai susikaupė neaišku iš kur per visą mano amželį. Tikriausiai esu turtingiausias visiško šlamšto turėtojas visoje apylinkėje. Nors visai nebijau vagių, nes niekas viso šito tikrai neimtų, bet ir už jokius pinigus staiga to nenusipirksi, tai va...
Net nežinau ar etiška šitaip publikuoti nuotrauką su pačiais Darium ir Girėnu, bet kad čia gerai matyti variklio struktūra...
Deja, nieko labai gero darant liemenį parodyti negaliu. Nors jis išėjo geometriškai taisyklingas ir tvirtas, bet išvaizda ne reklaminė. Siūlę bandžiau uždažyti Humbrolio 18 dažais, bet jie kiek tamsesnės spalvos, nei leidinys, todėl išryškėja. O ir savo mechaninėmis savybėmis šitie dažai popieriui ne taip tinka, kaip nitro, todėl tikriausiai užsimaišysiu tos smarvės po senovei...O tai bemaliavodamas jaučiuosi kaip tas Ponas Bynas, kai "taisė" paveikslą. Žinoma, gerai dažyti be aerografo tikriausiai ir neišeis, bet tai man dar vis ateities klausimas.
Čia matyti, iki kiek taisytas liemens plotis. Padariau tai paprasčiausiai perpjovęs per siūlę, iškirpęs siaurėjančią juostelę ir vėl suklijavęs. Priekyje tos iškirptos juostelės maždaug 1,5mm, bet jūs paprasčiausiai pritaikykit prie kabinos priekio pločio.
Špangautų liemeny man tiek neprireiks, kaip buvo nurodyta. Įklijuosiu tik šitą 56-tą. Į liemens galą įklijuosiu vidutinio kietumo putplasčio gabaliuką, kad į jį įsismeigtų ir tvirtai laikytųsi uodegos ramstis.
Į žemėlapių vietas priklijavau atspausdinto tikro žemėlapio sulankstytus lapelius, ir dar padariau detales, kurios vaizduos kišenes, į kurias sudėti tie žemėlapiai.(Nesiginčiju, tai gryna saviveikla).Detalė 49 gerokai per stora, aš ją prikirpau tiek, kad bako priekis būtų už langų linijos.
Kažkaip sugebėjau sumaišyti 91 ir 92 detales vietomis, nors aiškiai matyti skirtumas - vieta, kur jungsis spyris. Bet kadangi tos detalės nedaug skiriasi forma, tai palikau kaip yra. Kai išlanksčiau vielą XI, detales 94, 93, 92 ir 91 ant jos moviau ir klijavau nuosekliai po vieną, vidų vis užpildydamas tokia koše - Liquid Nails - Skystos vinys. Su ja reikia atsargiai, nes labai lipni ir tepa. Bet sudžiūvusi, ji nesusitraukia ir tvirtai sujungia klijuojamas detales bei užfiksuoja jų formą. Šitos mano modelio važiuoklės "kojos" nors ir nelabai dailios, bet tvirtos, ratai suksis gerai, ir galės atlaikyti ir stiprų "ožį'. Tiesa, gal atkreipėt dėmesį, kad vieną tarpą ant kabinos rėmų užpildžiau plūdės medžiaga - tai tam, kad būtų kur tvirtai įsmeigti tas lėktuvo kojas.
Corsaire, visiškai teisingai supratai, ką aš toliau darysiu su sparnais. Sutepsiu klijais, suveršiu gumos siūlais, o kai išdžius, nušveisiu pagal rėmus. Kitam reportaže pamatysit.
-Fu, atrodo, išmokau teisingai sudėti nuotraukas.
Linksmų švenčių!
MeBeer, kada su tavim išgersim alaus?
Paskutinį kartą redagavo Donatas, Tr. 12 28, 2005 9:54 pm. Redaguota 22 kartus(ų) |
|
| Atgal į viršų |
|
 |
doncius

Prisijungė: 2005 10 22 Pranešimai: 24 Miestas: Telsiai
|
Parašytas: Kv. 12 22, 2005 11:50 pm Rašyti temą: |
|
|
ta tokia knyga su tamsiu virseliu ir pas mane namie yra...  |
|
| Atgal į viršų |
|
 |
Gabrielius

Prisijungė: 2005 03 07 Pranešimai: 761 Miestas: Vilnius
|
Parašytas: Sk. 12 25, 2005 10:23 am Rašyti temą: |
|
|
Wow, matau tikro meistro darbą. Man ypač patiko variklis  _________________
 |
|
| Atgal į viršų |
|
 |
Corsaire

Prisijungė: 2005 02 11 Pranešimai: 1458 Miestas: Kaunas, Lithuania
|
Parašytas: Pir. 12 26, 2005 6:23 pm Rašyti temą: |
|
|
Sveiki,
Ohoho! Va cia tai tobulas darbas!!! Sveikinu Jus Donatai uz taip atlikta darba!! =D>
Labai puikus variklis!
Ir is paskutines nuotraukos man pagaliau "daejo", kaip Jus padarote sparno uzpilda. As niekaip nesuvokdavau, kaip Jus sugebedavote isslifuoti sparna is putos gabalo (pvz. Tornado arba to Mig-23 sparnai), o pasirodo, kad Jus, kaip ataskaitos taska, naudojate sumaustytus spanguotus ir lonzeronus. Sekanciame lektuve butinai isbandysiu si buda!
Tiek. Sekmes!
-- _________________ Kurti, ne tik vartoti |
|
| Atgal į viršų |
|
 |
Pranas Sungaila

|
Parašytas: Kv. 12 29, 2005 3:22 pm Rašyti temą: Technikos virtuozo "Lituanika" |
|
|
Darbas super Bet kyla klausimas: kam tada kartoninis leidinys? Ar vertėjo naudoti popierių vietoj to, kad pasidaryti "tikrą" modelį iš medžio , audeklo ir kitų tikrame modeliavime naudojamų medžiagų. O čia "Donatas" tik problemų su popieriumi prisidarė. Aišku, nemenkinu jo rezultatų. Iš karto matosi "profo" darbas: ir literatūra po ranka. Taip ir turi būti: autoriai irgi klysta. Kai ką iš "nesportinių technologijų", kurias naudoja "Donatas", tikrai panaudosiu sportiniame laivų modeliavime. Tai tiek |
|
| Atgal į viršų |
|
 |
Donatas
|
Parašytas: Tr. 02 08, 2006 10:35 pm Rašyti temą: |
|
|
| - Atleiskit, kad taip energingai pradėjęs dabar nutilau. Prispaudė mokslai ir reikalai. Kai tik galėsiu, pratęsiu temą. Iki. |
|
| Atgal į viršų |
|
 |
Pranas Sungaila

|
Parašytas: Kv. 02 09, 2006 1:10 pm Rašyti temą: Technikos virtuozo "Lituanika" |
|
|
| Laukiam, laukiam. Norisi pamatyti toliau tas tikrai profesionalias technologijas. Nepagalvok, "Donatai", kad šaipausi: ne, tikrai, kaip tu viską darai, man patinka ir sukelia daug naujų minčių kur galima panaudoti tavo "nesportines" technologijas. Bet būtu įdomu pamatyti ką nors tokio, ką tu padarei tik iš to, kas numatyta leidinyje. Aišku, jei tokių yra. Tai tiek |
|
| Atgal į viršų |
|
 |
Donatas
|
Parašytas: Kv. 03 09, 2006 4:54 pm Rašyti temą: |
|
|
Na, tokių modelių, kad viskas būtų padaryta kaip nurodyta, pas mane ir nėra, gal išskyrus keletą nuo mokyklinių metų, bet patys suprantat, kad ten jau rodyti nebus ko...Vien jau ratus aš visada tekinu iš gumos, o ne darau iš popieriaus. Nors nesu kaip nors iš principo nusiteikęs būtinai padaryti kitaip, tiesiog darau, kaip manau, kad bus geriau.
...Per gripo epidemiją man atsirado laiko, o mano "fotografas" susirgo, tai nebelaukiau ir gerokai pajudėjau į priekį. Gaila, kad neišėjo parodyti, kaip atrodo užpildyti sparnai prieš uždengimą. Gal kitą kartą. Šiaip su sparnais problemų nebuvo, gerai išėjo ir galai, tik tokioms vietoms, kur reikia užapvalinti, aš naudoju tokią technologiją - užpildau tą vietą tokia koše - Liquid Nails (Skystos vinys) ir kai sudžiūsta šlifuoju ir dažau pritaikytos spalvos nitrodažais. Tą šveitimą ir dažymą kartais reikia pakartoti kelis kartus. Kai pabandžiau tam naudoti Humbrol dažus, pamačiau, kad jie tam netinka - kažkaip veliasi šveičiami.Taigi nebekartokit mano klaidos.
Užapvalinimo technologiją ištisai naudojau ir modelio važiuoklei. Patys matot, kad gaunasi visai neblogai.
Aš tikrai labai patariu panašiuose modeliuose sparnų sujungimui ir prijungimui prie liemens naudoti ~2mm vielą - gerai tinka dviračių stipinai. Tada sparnai laikosi tvirtai ir labai lengva nustatyti reikiamą V- formą ir atakos kampą. Tai ne mano išmislas - taip padaryta, pav. MM Mosquito.
Mano minėtoje knygoje yra nuotrauka su nerviūra. Tiesiogiai nepasakyta, kad čia "Lituanikos", bet vargu ar ten būtų bet kokio kito lėktuvo. Čia jums gal nelabai aiškiai matysis, bet profilis tikrai iš apačios šiek tiek įgaubtas, tai ir aš padariau panašų.
Tas vietas ant fiuzeliažo, kur buvo nurodyta iškirpti sparnams, vėl užklijavu ir uždažiau, nes taip jungti, kaip nurodyta, labai problematiška, o ir mano jungiančiajai vielai nėra už ko tvirtintis.
Baltai apvestoje vietoje matyti mano užklijuota vieta su skyle vielai perverti, o rodyklė rodo į būdingą kampelį, kurį būtina padaryti, kad gerai pataisyti šitą vietą.
Dar rodyklėmis parodyta kiaurymė rato gaubte. Jei būčiau anksčiau ją pastebėjęs, būčiau padaręs, bet dabar nebeišeis. Virš kiaurymės stačiakampio forma išdėstytos kniedės, bet man jas pavaizduoti pritrūko vietos, nes tikros "Lituanikos" ratų gaubtai buvo truputį labjau ištęsti žemyn.
Prie fiuzeliažo viršutinės detalės prijungiau papildomą gabaliuką, kad stogas tęstųsi iki priekinio stiklo.Balta rodyklė rodo, ties kuria vieta pridurta. Naudojant dažymo ir šveitimo metodą, nesunku sujungti detales, kad siūlės visai nesimatytų.
Kaip jau minėjau, stogo detalė turėtų būti ištisinė ir tęstis iki pat priekinio stiklo. 107 detalė išvis nereikalinga, o jeigu ją ir bandytume dėti, tai ji čia kažkaip visai netinka. Manau, kad šita vieta yra vienintelė rimta klaida šitame projekte, bet ištaisoma,kaip aš ir parodžiau.
Raudonai parodyta stogo, mėlynai - šonų detalės, kokios jos turėtų būti.
Čia sparnai tik "sukišti", laikosi tik ant vielos, nepriklijuoti. Kai priklijuosiu sparnus, beliks "apkarstyti" viską smulkesnėmis detalėmis, iš kurių stambiausi - spyriai.
Aplenkdamas spyrių detalėmis vielą, užpildau tuščią vietą jau minėta koše, todėl spyriai išlaiko taisyklingą profilį, neišsišauna viela.
Pabandžiau padaryti uodegos ramstį panašesnį į parodytą nuotraukoje.
Dar keletas pastabėlių:

Paskutinį kartą redagavo Donatas, Pen. 03 10, 2006 11:18 pm. Redaguota 2 kartus(ų) |
|
| Atgal į viršų |
|
 |
Andrius
Prisijungė: 2005 09 24 Pranešimai: 414 Miestas: Panevėžys
|
Parašytas: Kv. 03 09, 2006 10:23 pm Rašyti temą: |
|
|
Tikrai puikiai suklijuota Lituanica ir . Man iki tokio lygio kaip Jusu gan toli. _________________ Panevėžys

Paskutinį kartą redagavo Andrius, Št. 03 07, 2009 11:59 pm. Redaguota 1 kartą |
|
| Atgal į viršų |
|
 |
Corsaire

Prisijungė: 2005 02 11 Pranešimai: 1458 Miestas: Kaunas, Lithuania
|
Parašytas: Pen. 03 10, 2006 9:44 pm Rašyti temą: |
|
|
Sveiki Donatai,
Va cia tai lygis! As apakes!
Dabar jau truputi aiskiau pasidare kaip Jus padarote tokius TOBULUS modelius! Tikiuosi is Jusu daug ko ismokti!
Vienu zodziu, Jusu modelis be galo ĮSPŪDINGAS! =D>
Beje, gal galetumete daugiau papasakoti kaip maisote tuos nitro dazus. Ir nejau jie taip lygiai pasidengia (kaip emaliniai). Taipogi maciau kad dazai uzdengia visokias linijas ir bruksniukus. Ar Jus juos atstatinesite ar ir taip paliksite? Beje, kai pildete siule ant stogo (kur padarete papildoma detale), Jus tepete tirstus nitro dazus ir tada skutote?
Tiek. Sekmes!  _________________ Kurti, ne tik vartoti |
|
| Atgal į viršų |
|
 |
Donatas
|
Parašytas: Pen. 03 10, 2006 11:15 pm Rašyti temą: |
|
|
- Ačiū, Andriau ir Mindaugai, už pagyrimus. Iš vienos pusės, visada malonu, kai kas tave giria, iš kitos pusės, ar nepradėsim atrodyti vienas kitą giriančių draugų būreliu. Sakykim, aš gal ir pretenduočiau į mūsų forumiečių pirmą dešimtuką pagal modelius, bet iki tobulumo tai toli toli...
O į klausimus tai su malonumu atsakinėsiu, kad mano patirtis nenueitų perniek.
Dėl dažų - užtenka turėti šias pagrindines spalvas: baltą, juodą, raudoną, geltoną, mėlyną ir žalią. Teoriškai tai mes visi žinom, kad turėtų užtekti RGB - raudonos, žalios ir mėlynos, bet praktiškai prireikia minėtų šešių. Į dažų markę dėmesio nekreipiu, svarbu, kad būtų nitro.Tiesa, jei bus užrašyta "emalė", tai gal nelabai, geriau kad tiesiog dažai, rusiškai "kraska", nes daugiausia jie pas mane rusiški. Skiedžiu, jei reikia, acetonu, o jei jo nėra, tinka ir skiediklis "646".Maišau indeliuose nuo fotojuostų iš akies įpildamas po truputį reikiamos spalvos, išmaišau pagaliuku ir vis lyginu su spausdinta spalva. Reikia, kad būtų natūrali saulės, o ne lempos šviesa. Tirštumas - kad lašėtų nuo pagaliuko. Tepu elementariu teptuku ir po pusvalandžio galima šveisti arba skusti skutimosi peiliuku. Nitro dažai gerai tinka ir purkšti, pav. mano seniau parodytas JAK -12 nudažytas purškiant. Iš tikrųjų jie džiūdami pastebimai išsilygina, todėl išdžiūvusi vieta visada atrodo geriau nei ką tik dažyta. Man atrodo, kad čia dažai ant modelio per daug blizga. Šį kartą tiek to, bet ateity galvoju įmaišyti matinio nitro lako. Manau, kad mums dažus ir laką reikėtų naudoti kuo labiau matinius, kad mažiau skirtųsi nuo popieriaus. Kaip tik dėl to netinka emalės.
Labai teisingai pastebėta dėl uždažytų linijų. Pro vieną dažų sluoksnį jos dar prasišviečia, tai sudžiūvus dažams galima atnaujinti. Tam bandau naudoti juodą plonai rašantį rašiklį tokiu lyg spirito pagrindu, kokie naudojami rašyti ant kompaktų - jie nenusitrina nuo lygaus paviršiaus. Jei manau, kad galiu nebematyti linijų po nudažymo, tai jas prabraukiu mums jau įprastu nerašančiu tušinuku.
Dėl popieriaus sujungimo siūlių, tai uždažau teptuku vidutinio tirštumo dažais, ir tiek. Esmė čia, kad tie nitro dažai, matyt, įsiskverbia į tam tikrą popieriaus gylį, o kai sudžiūsta, ta popieriaus vieta gerai šveičiasi. O tą šveitimą ir dažymą, kaip minėjau, tenka atlikti keletą kartų.
Šiaip jokios paslapties ar ko ypatingo visame tame nėra, viskas kaimiška ir primityvu.
Tikrai atsakysiu į visus klausimus, tik galvoju, ar šitas pokalbis nebūtų labiau tinkamas technologijų skyriuje... |
|
| Atgal į viršų |
|
 |
Rychka

Prisijungė: 2004 11 27 Pranešimai: 397 Miestas: Vilnius
|
Parašytas: Št. 03 11, 2006 4:33 pm Rašyti temą: |
|
|
Sveikas Donatai,
Tikrai shauniai padariai modeli, prescizishkai, bet visgi tai nevisai popierius ir nera to... Ash pateisinu tas visas technologijas, bet labiau linkes matyti ish poieriaus modelius ir matyti tobulai suleistas detales, shvariai ir prescizishkai suklijuota modeli. Nes uzhmaskuoti, mes galim labai paprastai, ash tuom isitikinau kai dariau daugybe bandymu su Sherman tanku. Bokshtelis, kuris labai sudetingai klijuojasi ir lenkiasi visomis kryptimis, galvojau nushpakliuosiu ir nudazhysiu, nes suleisti nepavyko ish pirmo karto. Taigi, nushpakliavau su mashininiu shpakliumi, lygu grazhu. Pradejau dazhyti ir pamachiau kad medzhiagishkumas skiriasi, tuomet man reikejo rinktis ar dazhyti ji visa ir maskuoti, sendinti, ar imti ishnaujo daryti. Pazhiurejau Halinski suklijuotus modelius ir supratau, kad kaifas tame kai ash suklijuosiu ji visa ish popieriaus.
Ir zhinai chia jau klysti negalima. Tu klijuoji ir zhinai kad jei uzhtepsi ne ten kliju ar tiesiog ishtepsi detale, tai uzhmaskuoti nebus kaip, va chia visa popieriaus meistryste...
Tu eini savo pasirinktu keliu, ash gerbiu ir stebiuosi tavo padarytais modeliais, bet ash agituoju visus daryti tik ish popieriaus... |
|
| Atgal į viršų |
|
 |
|