Pagrindinis diskusijų puslapis » KARTONAS » Kartoninis laivynas

Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą
Autorius Žinutė
StandartinėParašytas: 18 Vas 2014 19:55

Vartotojo avataras
Vyr. diskusijų administratorius

Antanas Povilaitis rašė:
I dalis.Pliusai.

Smagu, kad ir mus pasiekė vienas iš A.Halinski supermodelių - IJN Fuso. Super viskas:kaina, sudėtingumas, priedų rinkinys.
Tiems, kas specialiai nesidomėjo ir neieškojo, pateikiu platesnę ir detalesnę informaciją:

a) tikslus detalių skaičius - 8423;
b) maksimalus spalvotų detalių skaičius viename lape (3 lapas) - 1450;
c) minimalus spalvotų detalių skaičius viename lape (8 lapas) - 23;
d) aplamai minimalus detalių skaičius lape (12 ir 21 lapai) - 6;
e) piešinių ir shemų skaičius (23 lapai) - 394;

Surinkto modelio ilgis - 106 cm . Žurnalo kaina - 146 Lt.
Priedas - lazeriu pjautų karkaso detalių rinkinys. Kaina - 116 Lt.
Priedas - metalinių vamzdžių rinkinys (viso 140 vnt.). Kaina - 119 Lt.
Priedas - fotoėsdinimo būdu gamintų detalių rinkinys. Kaina apie 150 Lt.

Taigi visa komplekto kaina apie 531 Lt.

Na o čia truputis to, ką rasime žurnalo viduje:

Paveikslėlis Paveikslėlis Paveikslėlis Paveikslėlis

Šis tas apie vamzdžių rinkinį:

Keletas testinio surinkimo vaizdų:

Rimtų užsienio modeliuotojų nuomone, surinkimo trukmė, darant maždaug po 200 detalių į mėnesį yra apie 3 - 4 metus.

Taigi, kaip sakoma "žiūrim ką turim". O turime pakankamai brangų, labai sudėtingą ir ilgo surinkimo reikalaujantį modelį.Iškart pasakysiu, kad čia ne kritikuojantis straipsnelis, o tiesiog kvietimas padiskutuoti štai tokių modelių tema. Tuo labiau, kad modelis rinką pasiekė jau senokai, o man pavyko rasti, atrodo tik vieną surinkimo aprašymą.Aišku jis nebaigtas ir abejoju ar išvis bus baigtas...
Kaina.Na dėl kainos, tai mano nuomone ji nėra nei didelė, nei maža.Nesvarbu kaip pirktum.Tik žurnalą, ar dar ir rinkinius.Gera kokybė pigi nebūna.
Kokybė.Na esminių priekaištų, išskyrus keletą smulkmenų dėl smulkių detalių, rasti nepavyko.Yra keletas diskusijų dėl atitikmens prototipui, bet tai pakankami ginčytini dalykai ir dauguma su tuo sutinka.
Modelis.Na aišku ir be didelių ginčų.Surinktas(tvarkingai) modelis turėtų būti vis tik įspūdingas ir papuoštų kiekvieną kolekciją.8500 detalių vis tik nejuokas, be to ir pats laivas pakankamai įdomus.
Kaip matote, vieni pliusai ir jokių minusų.Bet vis tik yra vienas dalykas, kuris man kelia nerimą. Aš nesuprantu - kam šis modelis skirtas?

P.S. Laukite tęsinio....

Į viršų  

StandartinėParašytas: 18 Vas 2014 19:56

Vartotojo avataras

Gabrielius rašė:
Visų pirma, labai gera apžvalga. Matyti, kad buvo sugaišta laiko pasidomėti, kas ir kaip, o ne vien tik perkopijuota informacija. Ne paslaptis, kad yra daug modeliuotojų, kurie Halinskio modelius laiko etalonu. Ir visų kitų leidėjų modelius lygina su Halinskio. Bet aš jau prieš keletą metų susidariau nuomonę, kad mūsų hobyje Halinskis užsiima gana siaurą nišą.
Progresas yra labai gerai. Jei "Fuso" palygintume to paties Halinskio vieną iš ankstyvųjų modelių "Hood" arba "Warspite" (abu linijiniai laivai, tinka palyginimui), pamatytume, kad tas progresas akivaizdus. Bet kuo modelis "progresyvesnis" detalių kokybės ir kiekybės atžvilgiu, tuo mažiau bus jį klijuojančių ir daugiau ilgesingai vartančių - aš iki to dar neužaugau. Gerai prisimenu, kaip vaikystėje klijuodavau Maly modelarz lėktuvus, kurie turėdavo n kartų mažiau detalių, nei naujausių Halinskio modelių, tarkim, vien variklis ar važiuoklė. Galiausiai, juk svarbu tai, kaip modelis atrodo, o ne tai, kiek jame detalių. Nors gal ir malonu jausti pasididžiavimą, kad kažkur giliai modelio viduriuose yra sukišta milijonas smulkių detalių, apie kurių egzistavimą težino tik pats modelio autorius...
Ko gero modelis skirtas tiems, kas renka Halinskio "raštų" kolekciją. Taip pat tiems, kas nori atsipalaiduoti petraukose tarp tokio modelio gamybos http://www.webpark.ru/comments.php?id=22608. Ir tiems, kas tiesiog nori turėti VA TOOOOOKĮ modelį su viltimi - gal kada nors (в отдалённом светлом будущем) suklijuosiu...

Į viršų  

Vartotojo avataras

Antanas Povilaitis rašė:
II dalis.Minusai.

Nusipirko ir nusipirks jį ne vienas.Ne viena kita "greitoji ranka" ir pakarpys, pagadins ir tiek. Ten yra gana daug detalių, kurias vien išpjauti ne bet kas įkąs, nekalbant jau apie surinkimą. Aišku, Jūs pasakysit kad čia "meistrams", "asams" ir tiems kas turi daug pinigų ir gali gadinti tokius leidinius.Na dėl šitų tai sutinku. Na o dėl rimtų modeliuotojų - tai nelabai. Jiems, mano supratimu, toks modelis netinkamas, ir šita A.Halinski pasirinkta "sudėtingėjimo" taktika veda klaidinga linkme visą "popierinį "modeliavimą. Jei pažvelgti į šitą leidinį paskirties prasme, tai jame nieko teigiamo kaip ir nėra.Jis tokio pat lygio kaip ir paprasti A.Halinskio modeliai už 30-40 Lt. Tik daugiau detalių ir piešinių.Ir viskas...
Sakykime rimtas modeliuotojas nusprendė padaryti IJN Fuso modelį. Gerą, sudėtingą, detalizuotą.Kam tada jam iš principo, beveik 400 3D piešinių? Rimtas modeliuotojas ir taip susigaudys ką ir kaip jungti, vistiek ieškos ir naudos gerus šio laivo brėžinius, būtinai foto ir kitą medžiagą. Mažiau patyrusiam tie 3D aišku yra rojus.Bet jis šio modelio neįveiks.O tie 400 3D piešinių kainą ir darbo sąnaudas didina labai rimtai. Toliau - detalių skaičius. Skamba įspūdingai. Bet ar prasmingai ir kiek naudingai. Rimtas modeliuotojas be abejo sieks geriausios kokybės. Bet masę smulkių detalių darant iš popieriaus, dėl jų mažumo naudojant bet kokias technologijas, gerai padaryti nepavyks.Kokybė bus prasta. Ir meistras jas darys iš kitų medžiagų ir kitu būdu.Taigi apie 2 - 2,5 tūkst. detalių netenka savo prasmės.Gal ir daugiau.Vėl beprasmės darbo sąnaudos - nauda modeliuotojui minimali, vėl be reikalo pakelta kaina.... Toliau - korpuso detalės ir vamzdžiai. Darant tokio lygio modelį šiandien rimtas meistras daugeliu atvejų, na nebent visai visai nėra pinigėlių, rinksis lazeriu pjautų rinkinį ir metalinius vamzdžius, nes tai ir kokybė ir svarbiausia sutaupytas laikas. Kam veltui gaišti rutininiam darbui, kai ir taip darbų kalnas.Racionaliai mąstant ir šituos elementus iš leidinio reikėtų pašalinti.Vėl kažkiek sutaupoma ir leidinio apimties ir medžiagų, kas atsiliepia kainai. Jei kalbėti apie modelio detalumą, tai darant tokio lygio modelį, jo laipsnį pasirenka modeliuotojas.Nors IJN Fuso atrodo baisiai detalus, bet sakykim piešti iliuminatoriai ir trapai iš popieriaus, kiti panašūs elementai gan stipriai pjaunasi su kita detalizacija.Sakysite tam skirtas fotoėsdintų elementų rinkinys.Taip.Bet ne visi viską iš jo panaudos, kai ką netenkins pvz. relingų ir kitokių elementų kokybė. Bet esmėj visi priedai yra didelis pliusas tokiam modeliui.Bet net ir esamas detalizacijos lygis kai kam bus per mažas ir gali būti papildomai pridėta dar keletas tūkstančių "savos kūrybos" elementų.Bent aš tai tikrai taip galvoju. Taigi reziumuojant pasakyčiau, kad tokio lygio modeliui pilnai pakaktų ir 4000 detalių.Ir tai būtų daugiau nei reikia......

P.S. Laukite tęsinio....

Į viršų  

Vartotojo avataras

Flugzeug rašė:
=D> Labai įdomi apžvalga ir verčiančios susimastyti mintys.
Manau reikia įvardinti dar vieną kategoriją pirkėjų- kartoninio modeliavimo leidinių kolekcionieriai. Kaip supratau, Gabrielius ją jau paminėjo. Su keliais teko pabendrauti, gan savotiškas hobis. :)

Į viršų  

StandartinėParašytas: 18 Vas 2014 19:57

Vartotojo avataras

Pranas Sungaila rašė:
Čia labai tiktų Pono "Antano"pasakyti žodžiai apie mano "Fokker D-VII":
Cituoti:
Kažkas kažkur rašė apie "nuogus karalius".Bet manau reikėtų dar ir dėl iškrypimų susirūpinti

Kuo čia ne "nuogas karalius" (Karaliumi kartoniniame modeliavime dauguma laiko "Pan Halinski"), kuo ne iškrypimas? Kam reikalingi tokie modeliai, kurie iš 1000 iki galo bus surinktas tik 1? Tikrai ne masiniam modeliuotojui. Tikrai ne vidutiniokui. Tikrai ne ekspertui. Jei aš daryčiau "Fuso" modelį pagal šį leidinį, jis nebūtų kartoninis. Lengviau jis būtų padaromas kaip "nulinis". Galbūt, aš niekada nepasieksiu "poziomu Pana Halinskiego", bet aš to ir nesiekiu. Aš bandau dirbti masiniam modeliuotojui ("Lituanica" - nie v ščiot, nors ir iš jos dar, manau, kažką vertingo galima padaryti). Tai , kad iškilo tokios mintys (ne man pirmam), rodo, kad ne viskas, kas "susieina" į n-tūkstančių detalių, n-vienetų aksesuarų, Idealią (bet vėliau nematomą) tankų ir lėktuvų vidaus įrangą) ir t. t. yra gerai. Kaip pastebėjau, Ponas Halinskis dabar eina dviem keliais: 1. supersudėtingų ir niekam "neįkandamų", nors, galbūt, ir labai tikslių modelių leidyba; 2. to paties tipo, bet skirtingų modifikacijų (su minimaliu detalių pakeitimu) tiražavimas. Kur tai nuves? Arba išmoksime "kaustyti blusas" ("Fuso"), arba turėsime krūvą vos ne identiškų modelių ("Spitfire", "Messerschmitt Bf-109"). Manau, kad turėtume dirbti "savai publikai", ko aš ir siekiau savuoju "Fokker D-VII", arba leisti tai, ko niekas dar neleido "Ypopliarchos Troupakis", "Udarnyj").
"Gabrielius" minėjo kolekcionierius. Taip, tai taip pat yra veiklos sritis, ir tikrai naudinga. Bet kam leidžiami kartoniniai modeliai? Ar tam, kad kažkas juos suklijuotų, ar tam, kad kažkas juos kolekcionuotų? Kam leidžiami kartoniniai modeliai? Kolekcininkams ar modeliuotojams? Jei kolekcionuotojams, tai tada aš kasu kapą kartoniniam modeliuotojui ir ant jo rašau: "Čia ilsisi eilinis kartoninis modeliuotojas, kurį "nužudė" kolekcinis kartoninis modeliavimas".
Tai kad ta lazda, apie kurią kalbėjo "Antanas" temoje apie "Donato" surinktą KONTROLINĮ mano "Fokker D-VII" suprojektuotą modelį, antru galu smogė pačiam "konstruktyvios" kritikos autoriui. Kiek galima kartoninį modelį daryti sudėtingu? Štai kur svarbiausias klausimas. Ar aš darau modelį dėl modelio, ar dėl to, kad jį galėtų suruinkti eilinis "kartonininkas". Manau, kad šiuo "šedevru" Pan Halinski "nusigrybavo" į kolekcionierių, bet ne modeliuotojų lankas :D Šios mano mintys yra tik pamąstymui, bet ne eiliniam karui, kur vėl "Pranas Sungaila" vaidins pagrindinį priešo vaidmenį.
Tai tiek

Į viršų  

Vartotojo avataras

Artūras rašė:
Įsiterpsiu į pokalbį ir aš... Nesijaučiu rimtu modeliuotoju, todėl niekada nesiimsiu tokio modelio kaip šis... Niekada nelaikiau Halinskio TOPU: poligrafija graži, bet tik tiek... kalbu apie laivus tik.... Pats modelis atrodo įspudingas, bet su tokiu modeliu reiktų "apsiženyti". Užteko Richelieu kai gaminau.... Detaliu gavosi apie 15000 o vaizdo jokio. Na čia reikia būti visišku tokio laivo fanatu. O kaina, palyginus su kitais modeliais (kiekiu detalių poligrafija) tikra labai maža, o ypač, jei kaip Pranas sako, darysi nuo nulio

Į viršų  

Vartotojo avataras

Antanas Povilaitis rašė:
III dalis.Nulis.

Na o dabar pradėkime nuo nulio.Visų pirma priminsiu, kalba eina apie kartoninį modelį, kuris būtų įdomus ir naudingas patyrusiam modeliuotojui. T.y. tai, kas tokio lygio modeliuotojui būtų įdomu, naudinga ir techniniu ir finansiniu požiūriu, būtų kokybiška ir taupytų laiką. Kol kas aišku tik tiek, kad išleistasis IJN Fuso, lyg ir tam skirtas, iš esmės visiškai neatitinka tų reikalavimų.Apie kolekcionierius čia nekalbėsiu, tai visiškai kitas hobis su savo specifika, kuri modelių sudėtingumui ir kokybei jokios įtakos neturi. Na visų pirma būtinas lazeriu pjautų karkaso detalių komplektas.Tikslu ir taupo laiką, o reikiamas individualias korekcijas daryti ne problema.Manau nėra prasmės diskutuoti ir dėl metalinių vamzdžių, jie irgi turėtų būti.Žinoma kokybiskai atspausdintos visos detalės, atmetus labai smulkias ir tas, kurių technologiškai neapsimoka gaminti iš popieriaus ir karkaso detales, kurios jau yra pjautos lazeriu.Praverstų ir komplektas pačių pagrindinių fotoėsdintų detalių, kurių naudingumas praktiškai nediskutuotinas( pvz. iliuminatorių dančiai, trapai, grotelės, tinkleliai ir pan.).Na o sakykim turėklai(lejeriai) vieniems patinka, kitiem ne ir t.t..Viena iš būtinų sąlygų, geri brėžiniai ir keletas sudėtingiausių mazgų surinkimo schemų.Ir būtinai visų smulkių detalių, kurios nedaromos iš popieriaus, brėžiniai.Ir kodėl nepridėjus firminio sumaišymo keleto tūbelių dažų briaunų retušavimui.
Mano supratimu, toks rinkinys būtų nuostabi bazė sudėtingo modelio gamybai, pakankamai ekonomiška ir duotų paprastesnę galimybę varijuoti detalizacijos laipsniu.Ir laiko trukmė galėtų keistis labiau, nes detales iš brėžinių galima ir nedaryti, o esančių popierinių daugeliu atvejų nelabai atsisakysi.Žinoma, tokiu atveju tai jau būtų nebe žurnalas, o
rinkinys.O kodėl ir ne.50 metų naudojama vien žurnalo forma šiandien manau save jau visiškai išsėmė.Pvz. Shipyard' jau senokai leidžia tokius rinkinius: pvz. "Le Coureur", "HMS Alert".
Plačiau: http://www.model-shipyard.com .
O čia - kaip smagiai renkasi tokie modeliai: http://www.sklejmy.com/viewtopic.php?t=511
Ir tokio rinkinio kaina tikriausiai būtų apie 350 Lt arba 100 eu.

p. Pranui - nesu didelis "pasąmonės srauto literatūros" gerbėjas.Ačiū, nieko nesupratau, bet buvo labai įdomu skaityti.

Artūrai -
Artūras rašė:
...O kaina, palyginus su kitais modeliais (kiekiu detalių poligrafija) tikra labai maža, o ypač, jei kaip Pranas sako, darysi nuo nulio
.Noriu pastebėti, kad čia kalbame ne apie modelius nuo nulio ir apie kartoninius. Dėl kainos ir sudėtingumo palyginimo, tai gal reikėtų pateikti konkrečius pavyzdžius, nes kitaip gaunasi diskusija apie nieką arba asmeniškumus. Iš kartoninių modelių, kol kas žinau tokio sudėtingumo tik vieną.Tai vokiečių HMV Bismark:

Paveikslėlis

Jis taip pat iš 8500 detalių, kaina 90 eurų.Bet jis vokiečių ir skirtas tik vokiečių rinkai, kur kiekvienas save gerbiantis modeliuotojas turi pagaminti "Bismarko" modelį :) .

P.S. Laukite tęsinio....

Į viršų  

Vartotojo avataras

Flugzeug rašė:
antanas rašė:
...Dėl kainos ir sudėtingumo palyginimo, tai gal reikėtų pateikti konkrečius pavyzdžius, nes kitaip gaunasi diskusija apie nieką arba asmeniškumus. ...
Manau, kad Antanas yra teisus. Norint aiškumo kalbant kainos ir sudėtingumo klausimu, kitaip sakant, modelio kainos pagrįstumo ar, kaip aš įsivaizduoju- to, ką gauni ir kiek sumoki santykį, būtina susitarti dėl aiškių ir vienodai suprantamų vertinimo kriterijų. :)

Į viršų  

Vartotojo avataras

Antanas Povilaitis rašė:
III dalis.Variantai.

Pabaigai galima pasidžiaugti nebent tuo, kad kol kas nors išleis tokį mano aprašytą rinkinį, galima pasinaudoti alternatyvomis.Aišku, tai žymiai paprastesni modeliai ir pridėti teks daug ką pačiam, bet panaudojus A.Halinski siūlomus priedus(lazeriu pjautą karkasą, metalinius vamzdžius ir t.t.) galima gauti tokį pat gerą rezultatą už mažesnę kainą.Yra dar du
IJN Fuso variantai.Tai Digital Navy leidinys ir Angraf. Abu variantai gan neblogi ir dar randami pirkti.Kainos atitinkamai apie 50 ir 80 lt.
Angraf: Paveikslėlis ir Digital Navy: Paveikslėlis

Aišku, darant tokio lygio modelius, neišsiversi be geros pagalbinės medžiagos. Kol kas nieko geriau negaliu pasiūlyti išskyrus šias dvi knygas.Tai Profile Morskie "Japonski pancernic Fuso" ir Janušo Skulskio "Anatomy of the ship.The battleship Fuso".Ypač vertinga antroji.Be jos brėžinių vargu ar išsiverstum:
Profile Morskie: Paveikslėlis ir Anatomy of the ship: Paveikslėlis

Pabaigai keletas paprastesnio baigto modelio vaizdelių:

P.S. Aišku tokie modeliai su metaliniais vamzdžiais, fotoėsdintom detalėm ir t.t. iš naujo iškelia klausimą: o kas tas kartoninis modelizmas....Bet apie tai kitą kartą ir kitoje temoje.
Dabar klausimas kitas: viską turim, tik kas bus tas drąsuolis ir imsis IJN Fuso statybos?...
Pabaiga.

Į viršų  

StandartinėParašytas: 18 Vas 2014 19:58

Vartotojo avataras

Antanas Povilaitis rašė:
IV dalis. Papildymas.

Tik šiandien pasiekė informacija apie fotoėsdintas IJN Fuso detales.Rinkinėlis pakankamai įspūdingas.Įdedu medžiagą tiems, kas norės daugiau šitą rinkinį pastudijuoti:

Paveikslėlis Paveikslėlis

Kol kas toks papildymas.

Pridedu originalius fotoėsdintų elementų vaizdus:

Paveikslėlis Paveikslėlis Paveikslėlis Paveikslėlis Paveikslėlis

Gėrėkitės.

Į viršų  

Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą

Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 8 svečių

Rodyti paskutinius pranešimus:  Rūšiuoti pagal  
Pereiti į: